Sağlık

İdrarınızın rengi koyuysa bakın ne anlama geliyor

Koyu Renkli İdrar neden olur, sebepleri nelerdir? Koyu Renk İdrar neyin belirtisidir, tehlikeli midir, ne zaman doktora gitmeli, tedavisi.

Koyu renkli idrar, rengi genellikle saman ila sarı renkte olan idrardan daha koyu renklidir. Koyu renkli idrar farklı renkler olabilir, ancak genellikle kahverengi, koyu sarı veya kestane rengidir.

İdrar böbreklerde üretilir. Sıvı veya yiyecek aldığınızda, sindirim sisteminizden, dolaşım sisteminize ve filtre edildiği böbreklerinize geçer. Böbrekler daha sonra atık ürünlerden ve fazladan sıvıdan idrar yoluyla kurtulur.

Üreterler, böbrekleri mesaneye bağlayan tüplerdir. Mesane idrarı idrar yoluyla, idrar yaptığınız tüp yoluyla boşaltır.

İdeal olarak, idrarınız soluk sarı renkte olur. İdrar doğal olarak ürobilin veya ürokrom denilen bazı sarı pigmentlere sahiptir.

Koyu idrar en sık dehidratasyondan (susuz kalma durumu) kaynaklanır. Bununla birlikte, potansiyel olarak tehlikeli atık ürünlerin vücutta dolaştığını gösteren bir gösterge olabilir. Örneğin, koyu kahverengi idrar, idrarda safra varlığına bağlı olarak karaciğer hastalığını gösterebilir.

Kanlı veya kırmızımsı renkli idrar, böbreklerin doğrudan yaralanması da dahil olmak üzere diğer olası sorunların bir göstergesidir. Bu semptomların varsa, bir doktora görünmek önemlidir.

Neyin Belirtisi Olabilir?

Koyu renkli idrarla ilgili durumlar:

hepatit

rabdomiyoliz

siroz

glomerülonefrit

susuz kalma

safra tıkanıklığı

safra kesesi taşları

mesane taşları

mesane kanseri

sarılık

karaciğer hastalığı

Böbrek kanseri

pankreas kanseri

sıtma

talasemi

Porfirilerin

kan inceltici ilaçların yan etkileri

mesane veya böbrek taşları

Aşırı yorucu egzersiz de koyu idrara sebep olabilir. Yoğun egzersiz, vücudunuzun atık ürünleri fazla serbest bırakmasına neden olan kas yaralanmasına neden olabilir. Sonuçlar, pembe veya kola renginde idrar olabilir.

Bazen dehidratasyon veya diğer nedenlerden dolayı koyu idrar arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Dehidrasyona bağlı koyu renkli idrar genellikle amber veya bal rengindedir.

Diğer nedenlerden dolayı koyu renkli idrar kahverengi veya kırmızı renkte olabilir. Bazı insanlar neredeyse şurup gibi görünen idrara sahiptir. Bu, bir insanda karaciğer veya böbrek hastalığı olduğunda söz konusudur.

Susuz kalmışsanız, koyu renkli idrar dışında başka semptomlarınız olabilir. Susuzluktan kaynaklanan idrar renginin koyulaşmasında aşağıdaki belirtiler de görünür:

baş dönmesi

kuru ağız

kuru cilt

baş ağrısı

susuzluk

kabızlık

Ekstra su içerseniz ve idrarınız daha açık hale gelirse, koyu idrarınızın nedeninin susuzluk olduğunu söyleyebilirsiniz.

İdrarı Rengini Etkileyen Diğer Faktörler

Bazen koyu renkli idrarın susuzluk veya genel sağlıkla ilgisi yoktur. Bunun yerine, yediğiniz veya içtiğiniz bir şeyle veya aldığınız bir ilaçla ilgilidir.

İdrarınız koyuysa, ne yediğinizi tekrar düşünün. Pancar, meyveler, ravent veya baklagiller yediyseniz, bunların hepsi idrarınızın koyu görünmesine neden olabilir.

Bazı ilaçlar koyu idrara neden olabilir. Genellikle doktorunuz bunun olası bir yan etki olduğunu önceden size bildirecektir. Bunu yaptığı bilinen bazı ilaç örnekleri şunlardır:

kemoterapi ilaçları

rifampin

warfarin (Coumadin)

fenazopiridin

Doktora Ne Zaman Görünmeli?

İdrarınızda kan görürseniz veya su içmenize rağmen gitmeyen koyu renkli idrarla karşılaşırsanız tıbbi yardım almalısınız. Belirtilerinizin kesin sebebini bilmek çok önemlidir.

Özellikle sırtınızdaki şiddetli ağrı eşliğinde koyu renkli idrarınız varsa, böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonu (İYE) olabilir.

Doktorunuzu hemen göremiyorsanız veya ağrı ve diğer semptomların daha da kötüleşmesi veya bulantı, kusma ve yüksek ateşin eşlik etmesi durumunda tıbbi yardım isteyin.

Teşhis ve tedaviler

Susuz kalmanın neden olmadığı veya ilacınızın bir yan etkisi olmayan koyu renkli idrarınız varsa, doktorunuz tarafından kapsamlı bir değerlendirme gerekecektir. Ayrıntılı tıbbi geçmişinize ihtiyaçları olacak ve fizik muayene ve idrar tahlili yaptırmanız gerekecektir.

Bir idrar tahlili yaptırmak için, idrarınızın numunesini vermeniz gerekir. Bir laboratuvar idrarı, altta yatan bir tıbbi durumun varlığına işaret edebilecek birkaç şeyin varlığı açısından test eder. Örnekler şunları içerir:

bakteriler

bilirubin

kristaller

glikoz

protein

Kırmızı kan hücreleri

Beyaz kan hücreleri

İdrarın berrak, bulanık ve konsantre olması durumunda rengiyle birlikte görsel bir muayene de yapılacaktır.
Kimyasal testler bilirubin, kan, ketonlar, proteinler ve glikoz hakkında bilgi içerir.
Mikroskobik inceleme bakteri varlığı açısından test eder.

İdeal olarak, idrar örneği sabahları ilk idrardan verilmelidir. Bu idrar, eğer varsa, gün içinde ürettiğiniz diğer idrardan daha konsantre olduğundan herhangi bir anormalliğin tespiti daha kolaydır.

Eğer idrar tahlili olağandışı sonuçlar verirse, doktorunuz daha hedefli testler isteyebilir. Bu testler kan testi veya idrarınızdaki bakteri tipini belirlemeye çalışan bir idrar kültürü olabilir.

Ayrıca, tam bir kan sayımı (CBC) veya kapsamlı bir metabolik panel, doktorunuzun böbrek veya karaciğer fonksiyonunuzun tehlikeye girip girmediğini belirlemesine yardımcı olabilir.

Kaynak: https://www.nkfu.com/koyu-renk-idrar-sebepleri-neyin-belirtisidir-ne-zaman-doktora-gitmeli/