Sağlık

Koskocaman sivilceyi sıktı: Adeta patladı


Sivilce ya da diğer adıyla akne tüm insanlarda görülebilen yaygın bir deri hastalığıdır. Her yaştan kişide sivilce görülebilmektedir, ancak gençler ve genç erişkinlerde daha sıktır.

Ciddi bir hastalık değildir, ama yara izlerine neden olabilmektedir. Sivilce cilt altındaki kıl folikülleri ölü cilt ve yağ tarafından tıkandığı zaman oluşmaktadır. Bu durum bakterilerin büyümesine ve cildi tahriş etmelerine neden olur. Çoğu zaman sivilce yüz, boyun, sırt, göğüs ve omuzlar da görülmektedir.

Sivilcenin neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber, gençlik dönemleri ve gebelik dönemleri gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu süreçlerde daha sık ortaya çıkmaktadır.

Sivilce teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

Doktorunuz sivilcenizi cildinize bakarak teşhis edebilir. Bu teşhis, siyah nokta veya beyaz nokta, kırmızı renkli nodüller gibi farklı lekeler için yüzünüzü, göğsünüzü ve sırtınızı incelemeyi içerir. Kaç adet sivilceye sahip olunduğu ve ne kadar acı verdiği ve iltihaplı olduğu, sivilcenin şiddetini belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Bu, tedavinin planlanmasında önemlidir.

Aknenin şiddetini ölçmek için dört derece kullanılır

1. sınıf (hafif): Sivilce çoğunlukla beyaz baş ve siyah uç ile sınırlıdır, sadece birkaç papül ve püstüller vardır

2. derece (orta): Çoğunlukla yüz ile sınırlı olan birden fazla papül ve püstül vardır

3. derece (orta derecede şiddetli): Çok sayıda papül ve püstül yanı sıra nadiren görülen inflamasyonlu nodül vardır ayrıca sırt ve göğüs de sivilceden etkilenir

4. derece (şiddetli): Çok sayıda büyük, ağrılı püstül ve nodüller yer almaktadır

Sivilce tedavisi nasıl olamalı?

Akne tedavisinde kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir, sizin için en doğru tedaviyi, dermatoloğunuz, yaşınıza, cinsiyetinize, sivilcelerinizin tipine, yaygınlığına ve şiddetine göre, size özel planlamalıdır.

İlaç tedavisi kişiye göre değişir, arkadaşınızın ilacı, size iyi gelmeyebilir. Sivilce tedavisinde en zor dönem ilk 4-6 haftadır, bu dönemde ilaçlara bağlı ciltte tahriş, sivilcelerde geçici bir artış ve alevlenme görülebilir, iyileşme ise genellikle 2. aydan itibaren başlar. Tam bir iyileşme için 4-6 ay gerekir.