Sağlık

Karpuz kabuğunu sakın çöpe atmayın!

A ve C vitamini, potasyum, magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengin bir meyve türü olan karpuzun kabukları da çok faydalı. Karpuzu yedikten sonra kabuklarını atıyorsanız, bu tariflere mutlaka göz atın!

Sıcak havaların en serinletici meyvelerinden biri olan karpuz, içerisinde %90 oranında su barındırması ve oluşturduğu mineraller sayesinde kanserden, kalp sağlığına kadar birçok hastalık için büyük önem taşıyor.
Karpuzun iç kısmı dışında, kabuk kısmı yenilemez olarak biliniyor. Fakat karpuzun dış kısmından faydalanabileceğiniz sayısız tarif bulunuyor. Biz de sizin için karpuz kabuğundan yapabileceğiniz birkaç tarifi sıraladık…

Karpuz kabuğu reçeli

Karpuz kabuğundan reçel yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Mutlaka deneyin! Malzemeler: Uzunlamasına kesilmiş 2 dilim karpuz kabuğu, 3 su bardağı su, 3 su bardağı şeker, 7-8 diş karanfil, çeyrek limon suyu.

Nasıl yapılır?

İlk olarak karpuz kabuğunun yeşil kısmını çok ince olarak soyun. Kalan beyaz kısmı ince ince dilimleyin.Tencereye suyu koyup kaynatın. Kaynayan su içine karpuz kabuklarını ekleyerek altını kısın. Yaklaşık 40–45 dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Karpuz kabukları yumuşadıktan sonra, tencerenin içerisine şekeri ve karanfili ilave edin. Ara ara karıştırarak 30–35 dakika kadar daha pişirin. Reçel kıvam almaya başlayınca limon suyunu ekleyin, iki dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın.

Köz biberli karpuz kabuğu salatası tarifi

Karpuz kabuğundan nefis bir salata hazırlayabilirsiniz. Köz biberli olan bu salata tarifini mutlaka deneyin! Malzemeler: 1 küçük kase karpuzun beyaz kısmı, 1 adet domates, 1 adet salatalık, 1 adet kuru soğan, 1 adet yabani semizotu, 1 adet kırmızı közlenmiş biber, 1 adet yeşil közlenmiş biber, kaya tuzu, zeytinyağı, limon suyu.

Nasıl yapılır?

Karpuz kabuklarının yeşil kısımlarını kesin. Biberlerinizi fırında ya da ocakta közleyin. Karpuz kabuğunu, salatayı, biberleri ve domatesi küp küp doğrayın.Soğanı çok ince doğramaya özen gösterin. Semizotunun taze uç kısımlarını doğrayın ve ilave edin. Üzerine kaya tuzu, zeytinyağı ve limonu ekleyin.

Karpuz suyu

Bu tarifle, vücudunuzu güçlendiren doğal ve ferahlatıcı bir içecek elde etmiş olacaksınız. Malzemeler: En az iki dilim karpuz, birkaç nane yaprağı.

Nasıl yapılır?

Öncelikle, iki dilim karpuz kabuğunu doğrayın ve blendera koyun.Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar blenderdan geçirin. Daha sıvı bir kıvam istiyorsanız karışımı süzebilirsiniz. Ancak bu şekilde besin değerlerini kaybedebilirsiniz. İçeceğe ferahlık katmak için nane yapraklarını ekleyin. Kilo verdirme işlevini artırması için ezilmiş buz da ekleyebilirsiniz.

Karpuz kabuğundan turşu tarifi

Karpuz kabuğundan turşu bile yapabilirsiniz! Turşunuz 2 hafta içinde hazır olacak! Malzemeler: 1 dilim karpuz kabuğu, 2 çorba kaşığı tuz, 1 su bardağı sirke, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı su, 1- 1/2 yemek kaşığı salamura için baharat.

Nasıl yapılır?

Karpuzun etli bölümünü kesin ve yemek için ayırın. Kabukta bulunan yeşil bölümünü sebze soyacağı ile kesin. Etli beyaz bölümü ayırın. Beyaz kabukları yaklaşık 1 buçuk santim eninde ve 2 santim boyunda parçalara kesin.

Kestiğiniz kabukları bir tencerenin içine koyun üzerine bir çorba kaşığı tuz ilave edin ve kaynatın. Karpuz kabukları yarı şeffaf hale gelene ve çatal soktuğunuzda yumuşak olana kadar kaynatma işlemine devam edin. Kabuklar yumuşadıktan sonra ocağı kapatın ve soğumaya bırakın. Orta boy bir tencerede (karpuz için kullandığınızla aynı olabilir) sirke, şeker, su ve turşu baharatlarını birleştirin. Şeker eriyinceye kadar kaynatın.

Soğutulan kabukları, sıkıca kavanozların içine doldurun. Ardından üzerine tepesini geçecek şekilde salamura suyunu dökün. Kavanozları kapatın ve 2 hafta boyunca bekletin. 2 hafta sonra turşunuzu yiyebilirsiniz.