Sağlık

Kahraman hemşire para yutan çocuğun hayatını kurtardı


Ellerinden öpülesi bir hemşire.. O tam manasıyla bir kahraman.. Madeni para yutan ufaklığı yaptığı hamle ile hayatta tutmayı başardı.

Çocuklar Para Yuttuğunda Neler Yapılmalı?

Çocuğun madeni parayı yuttuğundan şüpheleniliyorsa ve çocukta ani bir morarma, öksürme ve solunumda sıkıntı gibi durumlar söz konusuysa paranın bir an önce çıkartılmasını denemek, olmuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman biri tarafından çıkartılmasını sağlamak gerekir.

Öncelikle paranın, çocuğun soluk borusuna mı yoksa bağırsağına mı gittiği fark edilmelidir. Bağırsağa giden maddenin dışkı kontrolü yapılarak çıkmasını beklemek ya da yutulduğu anda fark edilip müdahale ederek el yardımı ile çıkartmaya çalışmak uygulanacak yöntemlerdendir.

Çocuğun parayı yutmasının üzerinden uzun süre geçmesi beklenmemelidir. Yapılan kontrol sonucu bozuk para dışkı ile çıkmıyorsa uzman bir hekime gösterilerek maddenin çıkartılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu madde çocukta kalıcı hasarlara yol açabilir. Böyle bir durumda asla çocuk kusturulmaya çalışılmamalıdır. Bozuk para, çocuğun soluk borusunun derinlerine kaçmışsa ve çocukta nefes alamama, morarma gibi durumlar görülüyorsa acil olarak hastaneye başvurulmalıdır.

Hastanede yapılacak olan tetkikler sonrasında cerrahi müdahale ile paranın çıkartılması sağlanabilir. Böyle bir sorun yaşandığında olay ne kadar erken fark edilirse çocuğun kurtulma olasılığı o kadar artacak ve hatta çocukta kalıcı önemli hasarlar olması engellenecektir.

Radyolojik inceleme yani röntgen ile cismin hangi bölgede olduğu görülüp, cismin mideye itilmesi yöntemi uygulanır. Ardından endoskop denilen cihaz ile anestezi altında bronkoskopi adı verilen cerrahi müdahale uygulanarak çocuğun bu yabancı cisimden sorunsuzca kurtulması sağlanabilir.